top of page

Daily Motivation Tips

Public·385 members

(ГЛЕДАМ ТВ) Србија Јужноафричка Република uživo live 10 април 2023

Ljubitelji reka mogu da uživaju na ibarskom keju ili nekom od obližnjih kupališta. Autor: Adam Radosavljević Kako izgleda rafting na Ibru? Jedan od najuzbudljivijih vodenih sportova, rafting, cveta u ovom delu Srbije, a možete ga isprobati na neukroćenim brzacima Ibra. Ali, kome je rafting na Ibru namenje? Kratak odgovor bi bio - svima. Ali, postoje delovi reke koji prelaze od umerenog do zahtevnog terena. Rafting je moguć na celom toku reke između Ušća i Kraljeva, ali najpopularniji deo reke za ovaj sport vodi do tvrđave Maglič.


Nije sigurno kako je reka dobila naziv. Postoji tumačenje da poreklo vodi od baskijske reči za reku ibari. Sa druge strane, reč Ibar podseća na antički naziv za reku Maricu, Hiberus. Izvor: ©tosha11 from Getty Images via Canva. com Kraljevo - Posetite najznačajniji grad na Ibru Na Ibru je nastao veliki broj naselja različite veličine. Najveći i najpoznatiji od svih njih je Kraljevo. Čitava okolina Ibra takođe je izuzetno značajna jer je vekovima predstavljala središte srednjovekovne srpske države.

Ovi insekti iz mulja izlaze na površinu vode kako bi produžili svoju vrstu. Odmah nakon takozvanog svadbenog plesa, oni završavaju svoj život i iza njih na reci preostaju samo cvetovi, kao prizor koji očevice ostavlja bez daha. Nikada se tačno ne može predvideti kog dana će Tisa procvetati, ali se u iščekivanju događaja svake godine organizuje tradicionalna manifestacija Festival cvetanja Tise. Raznovrsni programi su posvećeni jedinstvenom prirodnom fenomenu, koji se u Evropi zadržao samo na Tisi. Brzi, skakutavi brzaci i bukovi Ibra stvaraju sliku koja je više nego upečatljiva.

Iako spada među najhladnije reke u Srbiji, rado je posećene tokom cele godine. U nastavku bloga saznajte kako i gde ju je najbolje iskusiti. Izvor: ©Darkves from Getty Images via Canva. com Zanimljive činjenice o Drini Drina pripada Crnomorskom slivu, a nastaje spajanjem reka Tare i Pive kod Šćepan Polja. Protiče kroz jugozapadne i zapadne krajeve Srbije, severni deo Crne Gore i istočni kraj Bosne i Hercegovine.

Naizgled jednostavan ulaz krije doslovno veliku tajnu, pećinski sistem dugačak više od šest kilometara. U pećini se mogu otkriti dvorane, pećinski ukrasi, stubovi i okamenjene draperije. Prilazak skrivenoj pećini moguć je samo preko reke, uz pomoć čamca i profesionalnih vodiča. Zlatarsko jezero: Uvac je podario život nekolicini veštačkih jezera, od kojih je najpopularnije Zlatarsko jezero.

Izvor: ©Kizaru from Getty Images via Canva. com Loznica: Kulturni i turistički centar Podrinja je Loznica. Grad je poznat po manastiru Tronoša i obližnjem seocetu Tršić, mestu rođenja Vuka Karadžića. Muzej u Loznici krije jedan neobičan eksponat, praistorijski čamac monoksil. Ovo prastaro plovilo nemi je svedok važnosti koju je tok Drine imao čak i za naše, daleke, nepoznate pretke. Kućica na Drini: Jednostavna drvena kućica postala je prizor koji je obišao svet i postao prepoznatljiv simbol ne samo moći Drine, već i Srbije uopšte. Zdanje je smešteno na maloj steni u samom središtu rečnog toka, čijim silovitim slapovima godinama odoleva. Više puta je rušena i obnovljena, pa je postala svojevrstan simbol otpora. Perućac: Drugo najveće veštačko jezero Srbije mami turiste neodoljivom tirkiznom bojom vode, koja čitavom predelu daje pomalo egzotični izgled. Na obali Perućca nalazi se veliki broj brvnarica, bungalova i splavova, koji omogućavaju posetiocima da dožive osvežavajući odmor nad samom vodom.

Drevni manastiri od neprocenjovog značaja čekaju na svakom koraku i čuvaju sećanje na legendarnu priču o Dolini jorgovana. U blizini Kraljeva nalaze se mnogobrojna mesta vredna posete. Na pet kilometara od grada, kraj same reke, nalazi se čuveni manastir Žiča. U blizini je i jedna od najlepših banja Srbije, Mataruška Banja. Kraljevo je danas moderan centar Raškog okruga i jedan od najlepših gradova Šumadije. Prepoznatljiv je po svom izuzetnom istorijskom značaju, očuvanju tradicije, važnim spomenicima i karakterističnim gastronomskim specijalitetima. Vredi videti divne primere arhitekture iz XIX veka, kao što su Gospodar Vasin konak i Adžića kuća.

Informacije i zanimljivosti o Ibru Ibar protiče kroz istočni deo Crne Gore i jugozapadnu Srbiju. Ukupne dužina reke je 272 kilometara. Izvire na severnoj strani planine Hajla na granici sa Crnom Gorom, a uliva se u Zapadnu Moravu kod Kraljeva. Na reci Ibar nalazi se 10 hidroelektrana. Pregrađivanjem reke nastalo je jezero Gazivode. Reka je pogodna i za ribolov. Bogata je klenom, somom, šaranom, krkušom i belicom.

Neustrašivi se mogu upustiti u istraživanje njenih uskih, skrivenih kanjona u kojima čekaju blaga prirode neukaljana ljudskom rukom. Autorka: Minja Radonja Tisa - Mesto unikatnog rečnog fenomena Rečna kraljica Vojvodine je Tisa, druga najveća reka u Srbiji i najduža pritoka Dunava. Na svom putu kroz Srbiju, Tisa je široka, ravničarska reka koja oplemenjuje Vojvodinu, podarivši joj prelepe ambijente stvorene za odmor i uživanje. Iako ju je Dunav preuzeo titulu najduža reka u Srbiji, Tisa se može pohvaliti fenomenom specifičnim za ovaj deo sveta. U nastavku saznajte o čemu je reč. Informacije i zanimljivosti o Tisi Tisa nastaje u Ukrajini, na šumovitom karpatskom masivu Karmarošu, spajanjem Crne i Bele Tise. Tokovi dveju reka sastaju se kod mesta Novoselice.

Najinteresantnije zdanje je Dvorac Gedeona Rohoncija, sa kraja XIX veka. Na ostrvu se nalazi i Park prirode Stara Tisa, poznat po retkoj vrsti belog lokvanja Izvor: ©EvaL from Getty Images via Canva. com Cvetanje Tise Ono što Tisu čini specijalnom je neobični fenomen koji je vekovima izazivao i strah i divljenje u svima koji bi ga zatekli. Jednom godišnje Tisa,, procveta” i tada je površina vode prekrivena desetinama hiljada neobičnih stvorenja. Reč je o insektu tiski cvet, čiji čitav život traje samo jedno veče.

Fudbal - Južna Afrika: fudbalski rezultati uživo, rezultati, tabele Novi soj omikrona sadrži najmanje 30 mutacija: SZO ga označila zabrinjavajućim · 2. 1. Johanesburg, Soveto, Južnoafrička Republika, Južna Afrika,

Јужноафричка Република - Министарство спољних послова Србије у ЈАР. Општи предуслов је да су национална или међународна возачка дозвола издати пре датума одобрења привременог или сталног боравка. ОСТАЛО

Okolina ovog m